En vän som söker ett CMS för en stor portal med nyhetsflöde, visade mig att Västerbottens-Kuriren byter till WordPress som CMS för sin sajt. Jag svarade genom att skriva nedanstående 20 skäl till att tänka två gånger innan man väljer Wordpress för en så stor sajt som den aktuella.

Inledningsvis, om du inte känner till Joomla och Wordpress: Båda bygger på öppen källkod. Joomla CMS är ett av världens största publiceringsverktyg, driver 2,7 % av världens alla webbsidor, har 7178 plugins och utvecklas av ett community med 465 615 medlemmar. Wordpress är ett underbart verktyg när du vill sätta upp en blogg eller en hemsida där enkelhet är viktigare än editoriella funktioner. Men här är...

20 skäl till att inte välja Wordpress för en stor nyhetsportal

1. Artikelordning. Det finns inget smidigt sätt att ordna artiklar i Wordpress. Det kan man bara göra genom att gå in i varje enskild artikel och ändra publiceringsdatum – väldigt krångligt! I Joomla gör man det enkelt med upp-/nerpil. Jag har sökt plugins för Wordpress för detta ändamål men inte hittat något som fungerar. Tro mig – det här är en riktigt jobbig puck!

2. Sidornas element. I Wordpress ser sidopanelerna likadana ut på varje sida. Ni kan alltså inte visa olika puffar/blänkare/annonser på olika avdelningar på sajten. Detta är enkelt i Joomla. Du skapar en ruta med valfritt innehåll och väljer vilka sidor den ska synas på (kopplas till menylänkarnas ID).

3. Läsmer-länkar. I Wordpress finns ingen flexibilitet i läsmer-funktionen. Du kan inte ha en ”puff” på startsidan med annan text än i själva artikeln, utan artikeln kan bara delas in i intro/hel. I Joomla kan du välja om introt ska synas i helartikeln. Därigenom kan du ha en sammanfattning på startsidan som inte visas i själva artikeln.

4. Startsida. Wordpress har ingen Front Page management. I Joomla kan du helt styra startsidans utseende från början. Varje artikel har ett val ”Visa på startsidan”, vilket gör det väldigt enkelt att hantera startsidan. Det finns inte i WP. Jag har sett WP themes där man försökt bygga in detta men aldrig något lika bra som det som finns i Joomla från början.

5. Annonshantering finns inbyggt i Joomla. Välj publiceringsdatum/avpubliceringsdatum eller välj hur många visningar eller klick kunden köper. Statistik inbyggd. Finns inte i WP.

6. Olika design på undersidor. I Joomla är det enkelt att välja en annan template för undersidor (kopplat till menylänkarnas ID).

7. Plugins. Joomla har mycket större utbud av kvalificerade plugins. När jag bygger en WP-sajt kör jag ofta fast på att det inte finns bra plugins. När jag jobbar med Joomla händer det nästan aldrig.

8. Användarhanteringen är mycket bättre i Joomla. Det kallas för Access Control Level (ACL) och inkluderar följande nivåer: Registered User, Author, Editor, Publisher, Manager, Administrator och Super Administrator. Joomla har även funktioner som hindrar att två användare redigerar samma innehåll.

9. Session Management. I Joomla kan du sätta globala inställningar för automatisk utloggning efter en viss tid (bra för säkerheten). Det finns inte i WP. Login History finns i Joomla men inte i WP.

10. SSL för del av sajten finns i Joomla men inte i WP.

11. Felsökningsläge finns i Joomla men Inte i WP. Bra att ha när man utvecklar grejer.

12. Auto publish/unpublish. Ibland vill man tidsinställa publiceringen och avpublicera en artikel som blir inaktuell en viss tid. Detta finns som standard i Joomla. Har sökt och testat plugins för detta i WP men det finns ingen som funkar.

13. Category management. I Joomla kan man styra hur innehållet ska visas för varje individuell kategori eller sida (exempelvis lista med artiklar) såsom

  • Speciella egenskaper för översta artikeln
  • hur många intron som ska visas under den första
  • hur många länkar till äldre artiklar som ska visas under intron
  • om datum ska visas
  • Ordna efter datum eller manuell ordning
  • Om sidan ska ha en RSS-feed
  • Om ”puffen” ska synas i artiklarna
  • Om article rating ska visas
  • Om tipsa- och print-ikoner ska visas
  • Om artikelns rubrik ska visas eller inte.

Inget av detta finns i WP, utan måste byggas in i templaten.

14. Menu item management. Ungefär samma som ovanstående. Finns i Joomla, inte i WP.

15. Rubrik eller inte. I Joomla kan du välja att visa artikelns namn eller inte. På så sätt kan du skapa en artikel som inleds med en bild, följd av rubrik. I WP måste du alltid ha en rubrik ovanför bilden.

16. WYSIWYG-editorn är bättre i Joomla. Exempelvis finns ingen funktion för att infoga ankare i WP. Se demo på http://demo.joomla.org/ (klicka 1.6 See backend)

17. SEO. I Joomla kan du, när du skriver en artikel, skriva in en Title för header som är skild från artikelns rubrik. Det kan man inte i WP annat än med någon SEO-plugin.

18. Flerspråkighet. Joomla har bättre multi-language support.

19. Custom Admin Template. Man kan byta template för administratörsgränssnittet och anpassa den för användarna.

20. Cache-funktion för bättre prestanda finns inbyggt i Joomla – inte i WP.

Min ambition var inte på något sätt att göra en komplett jämförelse mellan Joomla och Wordpress. Dessa punkter är bara sådant som jag upplevde relevant för mina vänner som söker ett publiceringsverktyg för en större portal. Hoppas det blir till nytta för någon annan också!

Här nedan är en balanserad jämförelse mellan Joomla och WordPress som är värd fem minuter om du står inför detta viktiga val. Jag håller med om det mesta han säger. WordPress är definitivt enklare att komma igång med för en enklare hemsida. Men för en mer komplex sajt som exempelvis en större nyhetssajt är det ingen tvekan om att jag skulle välja Joomla som publiceringsverktyg alla dagar.


Annons: