Många företag presenterar sig fortfarande med hemsidor är begränsade därför att de är byggda med gamla föråldrade publiceringsverktyg. Dagens webbplatser innehåller ofta en stor och växande mängd innehåll, och oavsett vad själva publiceringsverktyget kostar, så är processen att byta plattform en kostbar investering som man inte gärna gör om vartannat år. Därför blir några av de viktigaste frågorna inför valet av publiceringsverktyg följande:

  • Hur säker kan vi vara på att publiceringsverktyget utvecklas och behåller en stark position på marknaden de närmaste åren?
  • Om vi behöver anlita en extern konsult eller webbyrå, finns det flera konsulter/webbyråer som jobbar med detta publiceringsverktyg, eller blir vi ställda om konsulten försvinner?
  • Är koden låst eller kan man utveckla egna funktioner om behov uppstår?

Andra faktorer som bör tas i beaktning är förstås

  • flexibilitet i sättet att strukturera webbplatsen
  • möjlighet att bygga sökmotorvänligt
  • god prestanda (en allt viktigare faktor eftersom antalet besökare blir fler samtidigt som innehållet på varje sida tenderar att öka både i mångd och teknisk komplexitet)
  • säkerhetspolicy - det senaste året har många stora webbplatser hackats med dyrbara och svåröverskådliga konsekvenser.

Med dessa aspekter i åtanke hoppas jag att ingen missar det publiceringsverktyg som vi har funnit vara det som bäst motsvarar ovanstående krav: Joomla! CMS.

Joomla, som bygger på öppen källkod, är ett av världens mest använda publiceringsverktyg. Bland användarna i Sverige finns stora mediasajter, dagstidningar, kommuner och stora organisationer.

Den första generationens Joomla gjorde sig förtjänt av ett utomordentligt gott rykte, och med den nya generationen, Joomla 3.x, så har vi tagit ett rejält steg frammåt, främst när det gäller användarvänlighet, prestanda och API.

Jomla är i sig oerhört kraftfullt och flexibelt, men det är de över 2000 plugins från tredjepartsutvecklare som gör Joomla till det absolut kraftfullaste publiceringsverktyget på marknaden när det gäller funktion och användningsområden. Mina kunder behöver inte uppfinna julet varje gång en ny funktion behövs på webbplatsen - de flesta funktionerna du kan tänka dig finns nämligen redan att hämta som plugin till Joomla.

Att utvecklingen drivs av ett stort och välorganiserat community gör dessutom att Joomla kan anses mer framtidssäkert än kommersiella varianter. Joomlas security team arbetar minutiöst med säkerheten och när säkerhetshål upptäcks så släpps säkerhetspatchar med imponerande snabbhet.

Ett annat argument som talar för Joomla är det växande antal webbyråer som väljer att arbeta med Joomla. Det betyder att du inte behöver låsa upp dig vid en webbyrå. Skulle din konsult missköta sig eller försvinna från marknaden så kan du ta din webbplats till en annan konsult som kan Joomla. Vi har flera kunder idag som kom till oss därför att man hade köpt fast sig i ett publiceringsverktyg vars leverantör gick upp i rök. Idag kan dessa kunder vara trygga - om jag som konsult skulle försvinna så är det inte svårt att hitta någon annan som kan ta över min roll. Det finns flera Joomlakonsulter enbart här i Uppsala.

Detta kanske inte lät så objektivt, men kom ihåg att jag inte tjänar ett nickel på Joomla, dvs på koden. Däremot får jag betalt för att hjälpa våra kunder att sätta ihop bra lösningar för webbublicering, och när vi gör det så har det visat sig att Joomla i 99 procent av alla kundcase passar som handen i hansken. Jag utmanar bloggens läsare att kommentera och gärna påvisa fall där du tror att Joomla inte skulle klara jobbet.

Här nedan är en balanserad jämförelse mellan Joomla och WordPress som är värd fem minuter om du står inför detta viktiga val. Jag håller med om det mesta han säger. WordPress är definitivt enklare att komma igång med för en enklare hemsida. Men för en mer komplex sajt som exempelvis en större nyhetssajta> är det ingen tvekan om att jag skulle välja Joomla som publiceringsverktyg alla dagar.


Annons: